menu close menu

Vzw Dr. Jean-Marie Bergen ?

Alle opbrengst gaat naar vzw Dr. Jean-Marie Bergen. Deze vzw verwijst naar de overleden cardioloog Jean-Marie Bergen. In juni 2005 werd bij Jean-Marie borstkanker vastgesteld, een niet alledaags fenomeen bij mannen. Als initiële prognose werd een resterende levensduur van 5 jaar vooropgesteld. Dankzij de geneeskunde, de evolutie van procedures tegen kanker en uiteraard ook de vechtlust van Jean-Marie bedroeg de resterende levensduur uiteindelijk 9 jaar.

In maart 2014 kreeg Jean-Marie het onvermijdelijke nieuws te horen. Verdere behandelingen hadden geen nut en uiteindelijk overleed Jean-Marie op 30 juli 2014, thuis, in bijzijn van de voltallige familie.

Jean-Marie was als collega, mens, vriend, (groot-)vader en echtgenoot van onschatbare waarde, een man met het hart op de juiste plaats, met een uitgesproken sociale ingesteldheid en altijd bereid om anderen te helpen. De keuze was dan ook snel gemaakt om de vzw naar Jean-Marie te vernoemen.

 undefined

Het goede doel

Via de vzw willen de nabestaanden en vrienden van Jean-Marie één van zijn laatste wensen in leven houden: het financieel ondersteunen van enerzijds het wetenschappelijk oncologisch onderzoek en anderzijds projecten die de levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren.

Met de opbrengsten van de voorbije edities (SIGARUN 2015 en SIGARUN 2016) werden twee nieuwe, dubbele hoofdhuidkoelsystemen aangekocht in het AZ Groeninge in Kortrijk.

Veel oncologische patiënten ervaren haarverlies als één van de meest ingrijpende bijwerkingen van chemotherapie. Bij bepaalde chemotherapiebehandelingen kan een hoofdhuidkoeler haaruitval verminderen of zelfs voorkomen door de hoofdhuid voor, tijdens en na de chemotherapie te koelen. De hoofdhuidkoeler “bevriest” als het ware de hoofdhuid waardoor de chemo er minder vat op krijgt.

Voor de aankoop van een hoofdhuidkoeler (kost bedraagt minstens € 18.000) is geen financiering of terugbetaling door de overheid voorzien. De behandeling wordt ook gratis aangeboden aan de patiënten die in aanmerking komen.

Met onze derde editie (SIGARUN 2018) in het verschiet hopen wij uiteraard de wens van Jean-Marie verder in leven te houden en de oncologische zorg voor kankerpatiënten verder uit te bouwen.